Wereldsteden Top 100

wereldsteden ROME_trevi-fontein wereldsteden

Wereldsteden top 100


Zes doorgewinterde medewerkers van het magazine REIZ&, samen zo’n 300 jaar stedenreiservaring, stelden een Wereldsteden Top 100 samen. Een lijst waarin pracht, (on)bereikbaarheid, budget & verrassing in delicate balans zijn. We delen deze graag met je! We tellen af van 100 naar nummer 1.

 

100. Liverpool
‘We zijn erg veranderd!’ Ja, dat zeggen alle grauwe havensteden. Maar ‘Albert Dock’ staat op de Unesco-lijst. En een weekendje Beatles, Penny Lane en/of voetbal is nooit weg.

99. Reykjavik
‘s Werelds enige hoofdstad waar je op één dag kunt borrelen in heet bronwater, een walvisexcursie kunt maken én het noorderlicht kunt zien.

98. Cuzco
Ex-hoofdstad van het Incarijk, vertrekpunt voor Machu Picchu. Gebouwd in de vorm van een poema, een van de symbolen van Peru. Maar vooral: een verrukkelijke stad in een kom van de Andes.

97. Varanasi
Die muur van kleur & geur met op de voorgrond de badende mensen, dat is Varanasi, India. Het leven ingesnoerd door mantra’s en het heilige water van de Ganges.

96. Luxor
Egypte heeft de laatste tijd de PR niet erg op orde maar de historische paleizenstad aan de Nijl hoort bij eenieders toeristische opvoeding. Tempelcomplexen, Toetanchamon… je kunt om minder het Stendhal-syndroom krijgen.

95. Oslo
Oslo, groene hoofdstad met fjorden, eilanden, watervallen en skihellingen. Plus: knusse haven en Vigelandpark, een magistrale beeldentuin.

94. Sana´a
103 moskeeën, 14 hamams en ruim 6000 huizen, alle gebouwd vóór de 11de eeuw en van oogverblindende schoonheid. Reisadvies: nu even niet. (vanwege Jemenitische ontvoerhobby)

93. Ubeda & Baeza
Oude tweelingstadjes diep in Spanje. Onbekend? Tja, er gebeurt ook niet echt veel, maar dat maakt dit duo juist zo aangenaam. En beide bevatten werelderfgoed.

92. Antigua
Geen schande als je ook hier niet eerder van hoorde, de vroegere hoofdstad van Guatemala. Koloniale architectuur tegen achtergrond van fonteinen en vulkanen. Je alibi: doe er een cursus Spaans.

91. Jaipur
Hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. ‘Roze stad’, vanwege vele rozekleurige gebouwen, die je best vanuit een riksja kunt bekijken. Maakt deel uit van de Gouden Driehoek.

90. Las Vegas
Las Vegas: Love if of hate it. De waanzinnige woestijnstad is een guilty pleasure van vele landgenoten. De beroemde ‘Strip’, ook met veel mode en culi, biedt klasse-shows.

89. Paramaribo
Stad met giga-bos: het Amazonegebied. Regering doet zijn best de prachtige houten herenhuizen te laten verkrotten dus wacht niet te lang. Tip: de zondagse vogeltjesmarkt.

88. Bath
Koningin der Engelse steden, zeggen ze zelf. Opgetrokken uit een witgele steensoort, waardoor je na twee bier denkt dat je in Rome bent.

87. Chicago
Chicago: bakermat van wolkenkrabber, jazz & hotdog. Wij vinden The Loop, de bovengrondse spoorellips, de indrukwekkendste lijn van Amerika.

86. Lhasa
Stad in Tibet om hoofdpijn van te krijgen, met zijn ligging (3650 m). Grootste attractie: het 17de-eeuwse Potala Paleis, ooit verblijf van de Dalai Lama. Hij zal het uitzicht op de blauwe meren missen.

85. Anuradhapura
Heilige Stad in Sri Lanka die stijf staat van stoepa’s. Maar de Sri Maha Bodhi, de oudste boom ter wereld, is de grootste trekker. Hieronder zou Boeddha verlichting hebben bereikt.

84. Siracuse
Geboorteplaats van Archimedes maar daar trek je geen toeristen mee. Wel met feit dat Siracuse (Sicilië) een van de mooiste steden van het Griekse rijk was en dat er hierna nog veel meer moois is bijgebouwd.

83. Montreal
Canada’s Ville Française. Wolkenkrabbers, historische basiliek, Olympische park uit 1976, en beroemd als Village Gai. Voor de multiculti’s is er zowel Little Italy als Quartier Latin.

82. Regensburg
De mooiste stenen brug over de Donau is de rode loper naar magnifieke binnenstad van Regensburg vol Unesco-gebouwen. Grootste kroegdichtheid van Duitsland en het beste worstje (zeggen ze daar).

81. Samarkand
Samarkand (Oezbekistan) ligt aan de Zijderoute en je vindt er parels uit de Islamitische architectuur. Het Registan-plein is volgens kenners het mooiste plein van de Islamitische wereld.

80. Bern
Drie O’s voor Bern: Onderschat, Onbekend, Onterecht. Nu we toch bezig zijn: Stad van Beren, Brassen, (Al)Bert Einstein en Badderen in de Aare.

79. Cambridge
Nachtboot vanaf Hoek van Holland, uurtje rijden en je bent in de mooiste universiteitsstad van Europa: Cambridge. En de slimste. Nergens zoveel Nobelprijswinnaars (die er ook goed kunnen eten).

78. Avignon
Neiging om ‘Sur le pont…’ te zingen moet je krachtig onderdrukken, de brug is niet af. Hier gaat het om: het pauselijk paleis, uit de tijd dat de pauzen in Avignon woonden (1309-1403).

77. Genua
Eerste geheimtip van deze Top 100. Genua, geperst tussen bergen en zee, heeft honderden middeleeuwse steegjes, is lekker onbekend en voor de haven kun je dolfijnen en vinvissen spotten.

76. Maastricht
Maastricht, de stad van ‘Flikken’ en Sint Servaas is de enige ‘buitenlandse’ stad waarvoor je je paspoort lekker thuis kunt laten.

75. Arezzo
Hoeveel prachtsteden kent Toscane niet? Arezzo is de eerste van deze Top 100. Op en rond de Piazza Grande is La vita è bella opgenomen. Weetje: trouwringenfabriekjes. En ringsteken.

LILLE_rijsel

74. Lille
Leuk, leuker, Lille. In Vieux Lille vind je op één vierkante kilometer 900 restaurants en cafés en ontelbaar veel boutiques. En: dichterbij dan Parijs.

73. Zanzibar
Om bij te komen van het leeuwengebrul. Neem een hotel in Stonetown en ga daar drie dagen voor de deur zitten. Sprookje van 1001… u weet wel.

72. Ávila
Veel te onbekend, vinden de experts van deze hoogst gelegen stad van Spanje (1127 m). 88 middeleeuwse torens en 8 stadspoorten, vooral van verre betoverend.

71. Cartagena
Neen, niet in Spanje maar die in Colombia. Meest bezochte stad van het land. Toegangspoort voor de Spaanse veroveraars dus nu Unesco-stad vol koloniale architectuur met relaxte Caribische sfeer en fijne salsa.

70. Boston
Chique zusje van (2 uur met de trein) New York. Met leerzame Freedom Trail langs alle historische plekken. Extra: op uurtje varen walvissen kijken!

69. Arles
Kun je in geen andere stad ter wereld zeggen: ‘Kijk, hier schilderde Van Gogh Het Gele Huis en daar op het plein het Nachtcafé, en nog iets verderop de Sterrenhemel boven de Rhône.’ Fijne terrasjes ook.

68. Malaga
Malaga is geen foute Spaanse kustplaats die naar bier en zonnebrandolie ruikt. De stad is volledig zichzelf gebleven en heeft de warmte van een klein dorp met aangename Moorse trekjes.

67. Jeruzalem
Waarschuwing: pas op voor het Jeruzalemsyndroom. De confrontatie met tal van bijbelse plaatsen kan op gelovige toeristen een indringende uitwerking hebben. Jeruzalem is een tijdmachine.

66. Boedapest
Boedapest: de Pest-kant is druk verkeer op brede avenues en een verschroeiend nachtleven. En de Boeda-kant? Dat is een Oostenrijks bergdorp op zondag-ochtend, 08.30 uur.

65. Ljubljana
Ja, Slovenië kan saai zijn, maar hoofdstad Ljubljana springt eruit. Veel studenten, dus levendig. En een hippe kunstscene. Goed voor twee nachten, niet overdrijven.

64. Singapore
Singapore, instap-Azië, is steriel als een operatiekamer. Dit zeer beloopbare pareltje heeft alles. Van Raffles tot reuzenrad en van waanzinnige bouwsels tot Night Zoo.

63. Vancouver
Noemt zich de ‘mooiste stad ter wereld’ maar zeggen Seattle en Portland dat niet ook? Toch: deze moderne city, omringd door zee, regenwoud, strand en bergen, mag best kapsones hebben.

MADRID_flamengo

62. Toledo
Deze wieg van El Greco en de Manchego-kaas kent qua historisch erfgoed haar gelijke niet. Een ideale bestemming voor citytrip over land, want nu ook via hogesnelheidslijn te bereiken.

61. Seattle
Doesn’t ring a bell? De wieg van Jimi Hendrix stond hier. Bill Gates heeft er een huis. Tom Hanks staarde in Sleepless in Seattle vanaf zijn woonboot naar de bergen rond een van Amerika’s mooiste steden.

60. Hamburg
Hamburg, de Duitse metropool aan de Elbe, is de stad van de drie W’s: Wereldstad, Water en Wirtschaftswunder. Tip: de architectuurroute.

59. Kathmandu
Cultuurschok-stad maar binnen twee dagen reïncarneer je in liefhebber. Grote tempelcomplexen in stad en langs de Bagmati-rivier met ‘heilige mannen’, de bizar uitgedoste Saddhu’s, ingewreven met crematie-as.

58. Marseille
Beetje in de schaduw van Parijs maar Marseille scoort met klimaat en ruige vissersromantiek die je het best aan de haven met een bord bouillabaisse kunt consumeren.

57. Peking
Peking of Being is een redelijk smerige megastad met 21 miljoen inwoners. Leuk als je weet waar je moet zijn: dat is op de fiets rond de Verboden Stad en door de hutongs.

56. Portland
Ineens tipt de halve wereld de ‘City of Roses’, de grootste stad van Oregon, alsof-ie gisteren is gebouwd. Kenmerken: vintage, koffie, fietspaden en niet groter dan Den Haag. Geheimtip!

55. Gdansk
Eerste reactie: wat moet ik in die kouwe Poolse havenstad? Gdansk is voor liefhebbers van historie (Hanzestad) en wandel- en fietspaden. Een zandstrand ligt voor de deur.

54. Angkor Wat
Staat de nieuwe 7 Wereldwonderenlijst vet op nr. 1, deze oude Khmer-tempelstad, dichtbij Seam Reap. Eeuwenlang door de jungle overwoekerd, nu grotendeels te bewonderen.

53. Kopenhagen
Kopenhagen is een beetje het Amsterdam van het noorden. Knus, grachten, design. De hondsbrutale vrijstad Christiania middenin het 17de-eeuwse Klein Amsterdam doet je bijna thuisvoelen.

52. Zürich
Zürich worstelt met imago van saaie bankstad. Onze stedenexperts toeteren het nog eens van de omringende Alpen: dit is echt een van Europa’s leukste steden! Met topmusea & -winkeltjes

51. Napels
‘Eerst Napels zien en dan pizza eten,’ vond een bereisde oom. Chaotische straatjes met 18 karaats sole mio-gevoel én Pompeï. Daarna lust je wel een perfecte pizza.

50. Brugge
Brugge is een wondertje dat uitpuilt van de attracties. Het zicht bij zonsondergang vanaf de Rozenhoedkaai op het Belfort, de trapgevels & de treurwilgen is een beeld dat je niet snel vergeet.

KRAKAU_lakenhal

49. Krakau
Nergens loeien ‘s winters de haardjes zo lekker aan als in de kroegen van Krakau. De Poolse stad overleefde de Tweede Wereldoorlog en is getruffeerd met rijke architectuur.

48. Los Angeles
Bijnamen genoeg: Stad van Dromen, van Engelen, La Jolla of gewoon L.A. Verplaatsen (uitgestrekt, files) is een ramp. Kies, maak een plan en L.A. wordt leuk!

47. Riga
Eerste van twee Baltische steden in deze Top 100. Riga is de hoofdstad van de art-nouveau architectuur.

46. Düsseldorf
En zo vind je ineens Düsseldorf tussen Riga & Tokio. Niet onderschatten, deze stad van architectuur, romantische straatjes en een van de mooiste Rijnpromenades van Europa.

45. Tokio
Één Cityexpert vindt Tokio heerlijk omdat ze zich daar een ‘bruisende aspirine voelt’. Oké. Klinkt flauw maar toch: dit mierennest van dorpjes en wolkenkrabbers moet je vooral zelf ervaren.

44. Valencia
Met de opening van de ‘stad van de kunsten en wetenschappen’ stapte Valencia zo de 21ste eeuw binnen. Wat gelukkig bleef: terrassentemperatuurtje, sinaasappels, historische binnenstad, kust.

INCENTIVES_dubai

43. Dubai
Griezel je van rooftop bars en shoppen, stop nú met lezen en ga verder naar nr. 42. Wil je mystiek en malls, dan zit je goed in Dubai.

42. Granada
Mogen wij nog één keer zeggen dat Granada meer is dan het (fan-tastische) Alhambra, het Moren-paleis met ‘droppengeklater in zilvren zalen’? Dwarsliggers gaan naar El Albaicín, een dwaalwijkje met Arabische theehuizen.

41. Edinburgh
Sean Connery is geboren in Edinburgh en was er ooit melkboer. Tony Blair ook (maar geen melkboer). De stad van de middeleeuwse keienstraatjes rond The Royal Mile leidt tot werkelijk alles.

40. Luang Prabang
Werelderfgoed want: traditionele Lao en Franse koloniale bouwstijl in een machtige omhelzing van de Mekong (en zijrivier). Tip: drink Lao-Lao (rijstwhisky).

39. München
Eén euro voor elke Nederlander die München ten onrechte passeert op weg naar het zuiden en je kunt Ajax jaar-in-jaar-uit de Champions League laten winnen. We doen de stad tekort!

38. Mumbai
New York van het Oosten. Druk, smog, getruckte bedelaars. Pas na twee dagen zie je betoverende schoonheid. Geen stad voor watjes.

37. Tallinn
Mooiste van het trio Baltische hoofdsteden. Idyllisch, kronkelsteegjes, kerken.

36. Leuven
Om de Leuvense Afdeling Toerisme plezier te doen, halen we nog één keer hun grootste cliché uit het vet: ‘langste toog van Europa’. Cafés schouder aan schouder op de Oude Markt. Donderdagavond is het bal.

35. Cordoba
Een van de heetste steden van Spanje en het snoepje van Andalusië. De moskee-kathedraal Mezquita is nog mooier dan verwacht en de reis waard.

BELGIE_gent-brugje

34. Gent
Van Gent worden wij op de redactie altijd blij. Topstadje voor een fijn weekend weg, van Dreupelkot tot Gaslei.

33. Brussel
Moeders mooiste is Brussel niet. Van grauwe verhevenheid is volkswijk de Marollen, waar je prachtig schorriemorrie ziet dat in onze Jordaan allang weggehipt. Haast u.

32. Dubrovnik
Europa’s meest beschoten stad (Ottomanen, Napoleon, Joegoslaven), maar de ‘Parel aan de Adria’ is niet kapot te krijgen.

31. Rio de Janeiro
The Girl from Ipanema, verkozen tot een van de 50 grootste muziekwerken van de mensheid, is gebaseerd op de heupwiegende Helô Pinheiro, Braziliaanse schoonheid. Zie verder dit nummer.

30. Hong Kong
De moeder aller stop-overs. In Hong Kong sla je met gemak drie dagen stuk. De stad heeft alles: van skyscrapers tot zandstranden, van groene heuvels tot dim sum en kabeltrams.

29. Havana
Havana is snoepgoed voor de ogen. Meest bijzondere hoofdstad van alle Caribische eilanden. Het Oude Havana en de ritjes in de carros americanos zul je nooit vergeten.

STOCKHOLM-schuin-bovenaanzi

28. Stockholm
Stockholm rust op 14 eilanden rust. Best te ontdekken per ferry. Hop van Gamla Stan, het middeleeuwse hart, naar groen Långholmen en maak er een eindeloze zomerdag van.

27. Hanoi
De toerist komt! Even de strooien hoeden en de acht miljoen brommertjes van zolder halen. Hanoi, een ongelooflijke stad. Op de bucket list!

26. Wenen
In Wenen regelen de agenten het verkeer met een dwarsfluit. Mozart, Beethoven, Schubert, Mahler, Klimt, Sobieski, Napoleon, Sisi, Lenin en Hundertwasser gingen u voor.

25. Dublin
Dublin: stad waar zoveel beroemde schrijvers zijn geboren (Wild, Joyce, Shaw) moet wel deugen. Je vliegt in 2 uur naar het compacte centrum met The Book of Kells, St. Patricks Cathedral & Guinness.

24. Moskou
Moskou is haten of liefhebben. Achter de duistere Sovjetgebouwen is het feest, Moskou is tegenwoordig een uitgaansparadijs. Blijf je vergapen aan de suikertaartgebouwen..

23. Antwerpen
De ontwikkeling van de uitgerangeerde havenwijk ‘t Zuid gaf Antwerpen, de stad van barok en Rubens, een vitaliteitsinjectie. De oude kades zijn nu hip, tof en trendy.

22. Kaapstad
Kaapstad is ‘instapstad’ voor Zuid-Afrika. Twee dagen in deze mengelmoes van nationaliteiten en je bent verkocht. Tafelberg is leuk, dagje autorijden naar Kaap de Goede Hoop, Stellenbosch en walvissen kijken nog mooier.

21. Madrid
Beetje (te) lage plaats door de Barcelona-dwepers onder de experts. Misschien heeft Madrid een tikkeltje te veel cultuur voor de Barça-fans? Prado, Plaza Mayor, Faro en vooruit: Barnabéu.

PRAAG_klok

20. Praag
Old time favourite van de experts. Ooit komt iedereen in Praag. De Gouden Stad aan de Moldau is geschapen voor wandelaars, bij voorkeur met geschiedenis in het pakket.

19. Sydney
Sydney heeft een heerlijk klimaat, culturele hutspot, grappige bewoners en schepen die je vanuit het centrum overal heenbrengen (en weer terug). Tip: wandeling óp de Harbour Bridge.

18. Shanghai
Shanghai is de stad van de verpletterende eerste ervaring: met open bek vanaf de Bunte-promenade naar de verlichte wolkenkrabbers achter de rivier kijken. Traditie ontmoet technologie.

17. Buenos Aires
De energie van New York. de dromerigheid van Parijs, en het lekkere eten van Madrid en Rome: Buenos Aires is een topper. Stap in de sporen van Maradona & Máxima.

16. St. Petersburg
Kanalen, het Winterpaleis, de Hermitage. Je slaat de hoek om en je loopt de laatste tsaar tegen het lijf.

15. Sevilla
Het lijkt wel of ze in Sevilla de gelukkigste inwoners ter wereld hebben. Nergens is de leefstijl meer relaxed. Drink thee in de tuin van het Alcazar. Daarna 4 tapas voor een tientje.

14. San Francisco
San Francisco is de mooiste en meest Europese stad van Amerika. Je grote uitdaging: zelf steile heuvel op autorijden, alleen maar blauwe lucht zien en er het beste van hopen. Cadeautje: Golden Gate Bridge verpakt in wolken.

MARRAKECH_kameel-schaduw

13. Marrakech
Marrakech is Venetië zonder water. Je kunt er ook verrukkelijk verdwalen. Voeg toe: kleuren, kruiden, soeks, riads. En de Sahara zindert om de hoek.

12. Barcelona
Barcelona is de stad van zee, slenteren en shoppen. Begin je dag staand aan de bar met een cortado en laat hem ´s avonds laat eindigen in een mediterrane roes van geluk.

11. Lissabon
Lissabon is de ‘Stad der steden, waar alles wulpsch zwelgt in smart, die het verleden voortsleept in het heden, en ruïnes met roem verwart.’ Met dank aan J.J. Slauerhoff.

10. Florence
Wat moet je nog zeggen over Florence? Stevig op 10, maar kan wat sommige experts betreft eeuwig op 1 of 2 staan. Bakermat van de renaissance doet nog altijd de oogbol smelten van genot.

9. Berlijn
Voor de laatste keer gebruiken we het epitheton übercool, omdat het hier op zijn plaats is. Elk decennium ontdekt een nieuwe generatie REIZ&-lezers weer een nieuwe wijk in Berlijn, van Prenzlauerberg tot Friedrichshain.

8. Rome
Hard werken in deze culturele schrokop. Simon Carmiggelt schreef ooit: ‘In Holland zou ik nooit naar Haarlem lopen, maar hier in Rome moet het van het boekje. In de musea wacht nog menig doekje…’

7. Venetië
Sprookjesachtige rijk van kanalen en gondeliers. Goed voor verpletterende eerste kennismaking. Eén van de REIZ&-redacteuren is vijftien keer in Venetië geweest. Je kunt ook overdrijven.

LONDEN_towerbridge

6. Londen
Londen is uit de Top 5 verdreven door de onstuitbare opmars van… (zie onze Top 5). Geen geld voor New York? Dan is een ticket naar dit multi-culti mekka (ook voor culi-freaks) snel geboekt.

5. Bangkok
Woest draaiende carrousel vol tuktuks, meisjes, noodle-restaurants, tempels, megamalls, eetstalletjes, musea, jazz & khlongs. Je moet even de weg weten te vinden, vooral over het water, om volop van Bangkok te genieten. Heb je de spotgoedkope veerboten over de brede Chao Phraya en de boottaxi’s over de khlongs eenmaal door, dan is Bangkok verslavend als drugs of chocolade. Je blijft terugkomen.

4. Istanbul
Stevig in de Top 5: Byzantium, Constantinopel, Istanbul – of hoe de stad ook nog mag gaan heten – was altijd de onmisbare culturele schakel tussen Europa en Azië. Jong en oud Nederland hebben het fantastische uitgaansleven aan de rand van de Bosporus ontdekt. Vergaap je overdag aan de Hagia Sofia, het Topkapi Paleis of de Grote Bazaar. Bedreiging voor de hoge positie op deze lijst: het verkeer loopt er vaak krakend vast.

3. Amsterdam
De voltallige jury is het niet ontgaan: we zitten in Nederland op fietsafstand van een van de mooiste en bijzonderste steden ter wereld. Nergens (oké, behalve in Venetië) heb je een mooier kanalenrijk. Ons luxe-probleem: het wordt een beetje druk, vooral door de zuigkracht van het heropende Rijksen Stedelijk Museum. Onze suggestie: maak de grachten autovrij. Dan stuift Amsterdam volgend jaar door naar nummer 1.

2. New York
Wordt New York niet duur en een beetje erg druk? Nederlanders trekken er zich geen bal van aan, ondanks de hoge prijzen voor hotelkamers waar je nauwelijks een kat in kunt rondslingeren (New Yorkse humor). New York heeft zich genesteld in de verlanglijstjes voor weekendje weg, tienjarig huwelijk of eindexamencadeautje. De stad stelt nooit teleur. Of, zoals auteur Alistair Cooke zegt: ‘Hier kun je geboren worden, leven en sterven en dan heb je alles meegemaakt en gezien.’

PARIJS_arcbynight

1. Parijs
Parijs, de Grand Dame van de Europese steden, wint met een neuslengte van New York. We zijn er al vaak geweest, gingen er vroeger liftend heen, het was de eerste échte stad die je met vriendje/vriendinnetje bezocht. Parijs blijft lokken en verleiden op een afstand die met de jaren kleiner wordt, vooral door de hogesnelheidstrein. Nog altijd een wereldhit, deze glorieuze hoofdstad van het populairste vakantieland ter wereld.

 

Bron: Reizen.nl

 

 

 

logoVECTOR

SLOGAN

 

 

 

Menu