De charme van Maastricht

Maastricht, winkelstad, cultuurstad, bourgondisch, genieten!

Maastricht is een stad met een rijke geschiedenis. De stad, die door Maastrichtenaren ook wel ‘Mestreech’ wordt genoemd, is erg divers. Zo kun je er goed winkelen, is er veel cultuur en kun je er heerlijk eten. Kortom, een stad voor echte levensgenieters en ontdekkingsreizigers. Wacht dus niet langer en boek uw groepsreis voor uw bedrijf, personeelsvereniging of andere instelling dit jaar nog!

 

maastricht

In een grote stad als Maastricht is het echter lastig te bepalen waar je moet beginnen. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen en welke wijken moet je zeker bezoeken tijdens een stedentrip naar Maastricht? Hieronder hebben we de plekken onder elkaar gezet die je niet mag missen.

 

Wyck

 

Als je met de trein naar Maastricht komt, dan arriveer je in Wyck (spreek uit als Wiek). Wyck is de ‘voordeur’ van de stad en tevens het oudste deel van de stad. Het is de ‘kunstbuurt’ van Maastricht en strekt zich uit van het station tot aan de Sint Servaasbrug. Je vind er dan ook een hoop kunstzaken en design-, antiek- en woonwinkels. In Wyck kun je tevens veel kunstobjecten en monumenten aanschouwen.

Op de hoek van de Wycker Brugstraat vind je het kunstwerk ‘De Reiziger’. Dit kunstwerk symboliseert hoe je vanuit een langs flitsende trein de wachtenden op het perron ziet. In stukjes dus, door de snelheid.

 

Sint Servaas-brug

 

Wanneer je vanaf Wyck de Maas oversteekt kom je bij het centrum van Maastricht. Dit doe je door over de oudste brug van Nederland te gaan: de Sint-Servaasbrug. Deze stenen boogbrug is volgens de overlevering al sinds de 13e eeuw een verbinding tussen Wyck en het centrum. Je vind een levensgroot boegbeeld van Sint Servaas, de beschermheilige van Maastricht, op de brug. De legende zegt dat alle schepen die onder deze brug doorvaren, door hem worden gezegend.

 

Stokstraatkwartier

 

Het Stokstraatkwartier is Maastricht op zijn mooist. De buurt heeft een historische uitstraling doordat de buurt is opgebouwd in de Romeinse tijd. Je kunt hier prachtige oude gevels en etalages van luxe boetieks, antiquairs en juweliers bewonderen.

Ondanks dat het Stokstraatkwartier al eeuwen oud is, is er niks meer van te zien boven de grond. Het Hotel Derlon in de Plankstraat heeft echter wel een museumkelder. Hier zijn nog Romeinse overblijfselen te bewonderen, onder andere een stukje Romeinse weg en resten van de oude stadspoort en -muur. De musemkelder is gratis toegankelijk elke zondag van 12.00 tot 16.00.

maastricht

 

Onze-Lieve-Vrouweplein

 

Het Onze-Lieve-Vrouweplein is misschien wel het gezelligste plein van Maastricht. In de lente en zomer is het hier gezellig druk. Er zitten veel leuke cafés en restaurantjes aan het plein. Zodra het lekker weer wordt, worden de terrasjes naar buiten verplaatst. Het Onze-Lieve-Vrouweplein heeft een sfeervolle uitstraling door de oude lindebomen waaronder je zit en de historische monumenten om het plein heen.

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is één van de historische monumenten die aan de rand van het plein te vinden is. Zowel van binnen als van buiten is dit een prachtige kerk. Niet gek dus dat deze middeleeuwse Romaanse kruisbasiliek een plekje heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

maastricht

 

Stadsomwalling

 

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland. Het is ruim 2.050 jaar geleden gesticht door de Romeinen. Zeker dus een stad met geschiedenis! De stadsomwalling is een bijzonder stuk uit de geschiedenis van de stad. Toen Maastricht in 1229 stadsrechten verkreeg, verkregen ze ook het recht om een stadsmuur te bouwen. Daar heeft Maastricht goed gebruik van gemaakt. Aan het einde van de 14e eeuw werd er een tweede ommuring gebouwd, omdat de eerste te smal bleek te zijn.

De muur is niet volledig blijven staan, maar enkele delen van de muur zijn wel ongeschonden gebleven. Deze stukken stadsomwalling zijn nu een populaire toeristenspot. Naast dat je de muur kunt bekijken, kun je er ook op klimmen en er overheen wandelen.

 

maastricht

 

Vrijthof

 

In het hart van Maastricht vind je het Vrijthof. Op dit plein, wat midden in de binnenstad ligt, vind je allerlei leuke bezienswaardigheden. Er zijn volop restaurants, cafés en terrasjes, waardoor het de ideale plek is om gezellig een drankje te doen. Ook is er genoeg cultuur te vinden, bijvoorbeeld bij het Sint Servaasbasiliek of het Theater aan het Vrijthof.

 

Markt

 

Ook een aanrader is de Markt. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een plein waar wekelijks de markt van Maastricht is. Je kunt hier onder andere fruit, vis en groenten scoren. Ook is hier het monumentale stadhuis van Maastricht te bewonderen. Een opvallend detail aan het stadhuis is dat de toren er precies hetzelfde uitziet als die van een klooster in Sint Petersburg. Ook ’s nachts kun je op de Markt terecht voor gezelligheid, er zitten hier namelijk een aantal leuke uitgaansgelegenheden.

 

Beleef Maastricht met De Reisbeleving, waar reizen ophoudt en de beleving begint.

logoVECTOR

 

 

 

bron: www. vakantie. nl

 

 

 

Menu