De charme van Maastricht

Maastricht, winkelstad, cultuurstad, bourgondisch, genieten!

Mestreech, zoals de Maastrichtenaren hun stad zo liefdevol noemen, is een stad met een geschiedenis. Maar ook: een winkelstad, een cultuurstad en een stad om heerlijk te eten. Een stad, kortom, voor levensgenieters en ontdekkingsreizigers in alle jaargetijden! Ook met kerst! Wacht dus niet langer en boek uw groepsreis voor bedrijf, personeelsvereniging of andere instelling dit jaar nog!

maastricht

Maar waar begin je in zo’n grote stad. Welke wijk mag je niet overslaan en welke bezienswaardigheden zijn een must see? We zetten de plekken die je niet mag missen voor je op een rijtje.

Wyck
Kom je met de trein naar Maastricht? Dan arriveer je in Wyck (spreek uit als Wiek), de ‘voordeur’ van de stad en ook het oudste deel. Deze wijk strekt zich uit van het station tot aan de Sint Servaasbrug over de Maas en is een beetje de ‘kunstbuurt’ van Maastricht. Over de oude keien lopen de bohémiens van de stad en in de authentieke straatjes vind je vooral kunstzaken en antiek-, design- en woonwinkels. Ook op historisch gebied zijn er veel monumenten en kunstobjecten te zien.

Blijf vooral even kijken bij het kunstwerk ‘De Reiziger’ op de hoek van de Wycker Brugstraat. De Reiziger symboliseert hoe je wachtenden op het perron ziet als je met de trein langs station Maastricht flitst. In stukjes dus, door de snelheid.

maastricht

Sint Servaas-brug
Vanaf het oude stadsdeel Wyck moet je de Maas oversteken om bij het centrum van de stad te komen. Dat doe je over de oudste brug van Nederland: de Sint-Servaasbrug. Volgens de overlevering is deze stenen boogbrug al sinds de 13e eeuw een verbinding tussen de twee stadsdelen (en tot 1932 ook de enige; toen kwam de Wilhelminabrug erbij). Op de brug vind je een levensgroot boegbeeld van Sint Servaas, de beschermheilige van Maastricht. Alle schepen die onder de brug doorvaren, worden door hem gezegend. Althans, dat zegt de legende…

maastricht

Stokstraatkwartier
Maastricht op zijn mooist, zo zou je het Stokstraatkwartier kunnen omschrijven. Deze buurt stamt uit de Romeinse tijd en heeft daarom een historische uitstraling. Kijk om je heen, snuif de mondaine sfeer op en vergaap je aan de prachtige oude gevels en etalages van luxe boetieks, juweliers en antiquairs. Hier winkelt de crème de la crème van de stad.

Hoewel het Stokstraatkwartier dus al even meegaat, is daar jammer genoeg boven de grond niets meer van te zien. In de museumkelder van Hotel Derlon in de Plankstraat kun je nog wel wat Romeinse overblijfselen bewonderen, waaronder een stukje Romeinse weg en resten van de oude stadsmuur en -poort. Elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur kun je de museumkelder gratis bekijken.

maastricht

Onze-Lieve-Vrouweplein
Het gezelligste plein van Maastricht, dat is het Onze-Lieve-Vrouweplein. Vooral in de lente- en zomermaanden is het hier een drukte van belang. Veel leuke restaurantjes en cafés liggen aan het plein en zodra de zon begint te schijnen, verplaatsen zij hun terrasjes naar buiten. Door de oude lindebomen waaronder je zit en de historische monumenten eromheen, heeft het Onze-Lieve-Vrouweplein een sfeervolle uitstraling.

Eén van die historische monumenten is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de rand van het plein. Deze middeleeuwse Romaanse kruisbasiliek is ook terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kerk is van buiten én van binnen een plaatje om te zien.

 

 

maastricht

Stadsomwalling
Maastricht is ruim 2.050 jaar geleden gesticht door de Romeinen en is daarmee één van de oudste steden van Nederland. Met recht dus een stad met geschiedenis! Wil je een bijzonder stukje uit de historie van de stad zien, bekijk dan de stadsomwalling. In 1229 verkreeg Maastricht stadsrechten en daarmee ook het recht om een stadsmuur te bouwen. Daar maakte de stad gretig gebruik van en eind 14e eeuw kwam er een tweede ommuring, omdat de eerste te smal bleek.

Uiteraard is niet de hele muur blijven staan, maar sommige delen van de stadsomwalling zijn opmerkelijk intact gebleven en nu een populaire toeristenspot. En het leuke is: je kunt er niet alleen naar kijken, je kunt er ook op klimmen en er een wandeling overheen maken. Zo krijg je een bijzonder stukje Maastricht te zien.

maastricht

Vrijthof
Het Vrijthof is het hart van Maastricht. Dit plein ligt in het midden van de binnenstad en er liggen allerlei leuke bezienswaardigheden omheen. Een schat aan cafés, restaurants en terrasjes bijvoorbeeld. Het Vrijthof is de ideale plaats om met een drankje in je hand lekker mensen te kijken. Maar ook om cultuur te snuiven in de mooie Sint Servaasbasiliek of het Theater aan het Vrijthof.

maastricht

Markt
Niet zo bedrijvig als het Vrijthof, maar zeker ook aanrader is de Markt. De naam zegt het al: op dit plein vindt wekelijks de markt van Maastricht plaats, waar je onder andere groenten, fruit en vis scoort. Ook ligt het monumentale stadhuis van de stad aan de Markt. Leuk detail: de toren van dit stadhuis ziet er precies hetzelfde uit als die van een klooster in Sint Petersburg! Aan de Markt ligt een aantal leuke uitgaansgelegenheden, waar je ook ná 02.00 uur (de gebruikelijke sluitingstijd in Maastricht) een biertje kunt drinken.

Beleef Maastricht met De Reisbeleving, waar reizen ophoudt en de beleving begint.

logoVECTOR

 

 

 

bron: www. vakantie. nl

 

 

 

Menu